eiwitrijk ontbijt

e

Vaak word er in het weekend wel een eiwitrijk ontbijt gemaakt. Een lekker gebakken eitje op brood of een gekookte ei. Vaak zien we dit als een soort luxe net zoals een ontbijt op bed met gekookte ei. Maar dit is naast het weekend ook goed om doordeweeks te nemen. Door zo’n ontbijt heb je een goed begin van de dag!

Zelf heb ik wel altijd trek om iets te eten als ik ’s morgens wakker word, maar er zijn genoeg mensen die dat niet hebben en pas begin van de middag ontbijten. Zo ook een goede vriend van mij die het echt heeft moeite leren om te gaan ontbijten. Zo begon hij eerst met een een cracker op de ochtend met wat te drinken en probeerde zo stap voor stap steeds beter te gaan ontbijten. Nu ontbijt hij wel elke dag goed en wisselt hij regelmatig van ontbijt, zoals de ene keer een eitje als ontbijt en de andere keer een bord havermout.

Waarom zou je kiezen voor een eiwitrijk ontbijt?
Een eiwit ontbijt vult goed en geeft je een langer vol gevoel zodat je minder snel trek zult krijgen. Ook is dit goed als je een dieet volgt of als je fitnesst en werkt aan de opbouw en herstel van de spieren.

Wat moet ik bij mijn ontbijt binnenkrijgen?
Een ideaal ontbijt bestaat uit de drie belangrijke kernvoedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij koolhydraten kun je denken aan volkoren boterhammen, volkorencrackers of aan verschillende mueslisoorten (het liefst zonder suiker) en eiwitten kun je uit: broodbeleg, glas melk of yoghurt halen. De benodigde vetten zitten in verschillende soorten boter zoals margarine of halvarine.

Al heel lang was de gedachte dat we, als we maar een goed ontbijt naar binnen werken, de rest van de dag minder behoefte hebben aan eten. Maar uit diverse studies, die deze maand zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat de eerste maaltijd van de dag weinig invloed heeft op tussendoortjes of op de totale inname van calorieën. Het overslaan van het ontbijt heeft ook geen invloed op obesitas en hart- en vaatziekten, en heeft evenmin effect op de stofwisseling.

De onderzoekers van de Britse University of Bath stellen dat de gezondheid van mensen die een goed ontbijt eten maar beter is omdat zij in het algemeen al een gevarieerder eetpatroon en een bewustere levensstijl hebben. Het ligt dus niet aan het feit dat ze ontbijten.

Eiwitrijk ontbijt recepten

Lees welk eiwitrijk ontbijt recepten er zijn of bekijk dit gehele artikel bij ons op de site!